Gaby Scholder

Artikel Eindhovens Dagblad

Mark Wijdeven 09-07-18

VVD en PvdA Nuenen maken eigen reactie op fusieplan

NUENEN – De VVD en PvdA in Nuenen sturen een eigen reactie naar de provincie over het plan om Nuenen bij Eindhoven te voegen. De oppositiepartijen hebben dat besloten omdat er in de officiële reactie van de gemeenteraad tot dusver alleen ruimte is voor het geluid van de tegenstanders uit de Nuenense coalitie.

Tijdens een vergadering vorige week werd duidelijk dat het een helse klus voor de gemeenteraad is om een reactie te maken die op meer steun kan rekenen dan alleen van de vier coalitiepartijen (W70, GroenLinks, CDA en SP). De conceptzienswijze die het college van B en W heeft gemaakt is volgens VVD-fractievoorzitter Gaby Scholder geen afgewogen en genuanceerd stuk maar alleen het standpunt van de coalitie, die fel strijdt tegen de gedwongen fusie met Eindhoven. ,,Daarom kiezen wij ervoor onze eigen zienswijze in te dienen’’, schrijft de fractie aan de provincie.Gevoelens

,,We laten ons niet leiden door gevoelens over het fusieproces en de oorzaak en aanleiding ervan’’, aldus de VVD die ervan uitgaat dat een herindeling met Eindhoven voor Nuenen het beste is. De fractie vindt het begrijpelijk dat de provincie heeft ingegrepen en de regie in handen heeft genomen. De partij is het in hoge mate eens met de visie van de provincie Noord-Brabant op de nieuwe fusiegemeente Eindhoven.

Scholder zegt dat het besluit om een eigen reactie te maken al langer geleden is genomen. Het lag volgens haar voor de hand dat van de sterk uiteenlopende meningen in de gemeenteraad niet één breed gesteund standpunt kon worden gesmeed.

PvdA

Ook de PvdA was daar op voorbereid en stuurt naar aanleiding van de uitkomst van de ruzieachtige vergadering donderdag de eigen zienswijze op naar Den Bosch, zegt raadslid Theo Albers. De PvdA meent dat het besluit van de provincie geen schoonheidsprijs verdient maar is het wel eens met de fusie.

Fractievoorzitter Peter van Leeuwen van coalitiepartij W70 vindt het logisch dat VVD en PvdA zelf een reactie insturen. ,,Iedereen heeft dat recht’’, reageert hij.

Bemiddelingspoging

Oppositiepartij D66 aarzelt nog om zelf een brief naar Den Bosch te sturen. De fractie wil de coalitie nog een kans geven en wacht op de ultieme bemiddelingspoging die burgemeester Maarten Houben heeft aangekondigd.

Reacties kunnen nog tot en met woensdag worden ingediend bij de provincie. Tot dusver hebben ongeveer 475 inwoners en instanties gebruikgemaakt van de inspraakmogelijkheid.

https://www.ed.nl/nuenen/vvd-en-pvda-nuenen-maken-eigen-reactie-op-fusieplan~a6937052/