Artikel Eindhovens Dagblad

Mark Wijdeven 19-05-18

Wethouders Nuenen klagen bij provincie over gemeenteraad

NUENEN – De hoofdrol die de Nuenense gemeenteraad heeft opgeëist in het herindelingsproces veroorzaakt spanningen binnen het gemeentebestuur. De wethouders voelen zich in de hoek gezet.

Het Nuenense college van B en W heeft zich vorig jaar bij de provincie Noord-Brabant ernstig beklaagd over de rol van de gemeenteraad in de discussie over de herindeling. Het college voelt zich buitenspel, klaagden de wethouders in een vertrouwelijk gesprek met de gedeputeerden Henri Swinkels en Anne-Marie Spierings. De hoofdrol die de gemeenteraad heeft opgeëist in het fusieproces veroorzaakt bovendien spanningen met het college, aldus het verslag van het gesprek dat afgelopen week openbaar is gemaakt.

De vertrouwelijke ontmoeting van burgemeester Maarten Houben en alle vier de Nuenense wethouders met de twee gedeputeerden vond op 13 september plaats in het intieme en exclusieve Boordhuys in Nuenen. Het gesprek maakte onderdeel uit van het zogenoemde open overleg dat de provincie met de gemeenten Nuenen, Son en Breugel en Eindhoven voerde over de herindeling in de regio.

Geïrriteerd

De gedeputeerden raakten een gevoelige snaar met hun vraag over de rolverdeling binnen het gemeentebestuur in het fusieproces van Nuenen, maakt het verslag duidelijk. Het college is duidelijk geïrriteerd over het besluit van de raad om de keuze voor een fusiepartner naar zich toe te trekken. ,,De raad zou het liefst op de stoel van het college plaatsnemen. Het college voelt zich buitenspel gezet. In het proces van de herindeling geeft dit spanningen tussen college en raad. Het is jammer dat college en raad niet samen optrekken.’’

De werkgroep met raadsleden die dan nog bezig is met de voorbereiding van een fusiekeuze speelt volgens het college bovendien een dubieuze rol: ,,De begeleidingsgroep doet geen recht aan de toekomst van Nuenen. De begeleidingsgroep zegt geen politiek te bedrijven maar doet dat in onze ogen wel.’’

Het is niet voor het eerst dat irritaties binnen het Nuenense gemeentebestuur naar buiten komen. Maar tot dusver ging het vooral om spanningen tussen raadsleden onderling.

Kleuter

Het sentiment binnen het college is bekend in de gemeenteraad maar dat de klachten juist ook gedeeld zijn in de gevoelige gesprekken met de provincie valt verkeerd. Volgens raadslid Monique Donkers gedraagt het college zich als een kleuter. ,,Ze gaan Calimero zitten spelen en dat vind ik heel dom en onprofessioneel.’’

Ook burgemeester Maarten Houben noemt het niet professioneel van zijn wethouders dat ze de vuile was buiten hangen tijdens een gesprek met de provincie. Houben bevestigt dat afgelopen raadsperiode de emoties intern hoog zijn opgelopen er diverse pogingen zijn geweest om de plooien glad te strijden. Hij zegt dat hij fors gaat investeren in de relatie tussen de nieuwe gemeenteraad en het nieuw college en uitgaat van verbetering.

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft zich vooral verbaasd over de rol van de Nuenense gemeenteraad. Het valt in Nuenen op dat de gemeenteraad regelmatig de rol van het college overneemt, zegt ze. Het is weer een voorbeeld van een verkeerde rolverdeling en slechte verhoudingen die voor de provincie reden zijn geweest om Nuenen op te heffen. Spierings gelooft niet dat de situatie met de komst van een nieuwe gemeenteraad verbetert.