Artikel Eindhovens Dagblad

Mark Wijdeven 17-05-18, 21:21

Referendum in Nuenen op losse schroeven

NUENEN – Een referendum in Nuenen over de herindeling van de gemeente is donderdagavond plotseling op losse schroeven komen staan. De SP die het initiatief heeft genomen om een referendum mogelijk te maken trok het voorstel in omdat er in de gemeenteraad nog veel vragen leven over het plan.

Vooral de tegenstanders van een referendum bezorgden de SP-fractievoorzitter Hein Kranen een lastige avond en na overleg met de beoogde coalitiegenoten GroenLinks en W70 trok hij zijn voorstel in.

De SP wil het referendumvoorstel in overleg met de andere gemeenteraadspartijen verbeteren maar of en wanneer het weer ingediend zal worden, kon de fractievoorzitter nog niet zeggen. ,,Ik wil een goed voorstel maken maar wanneer dat klaar is durf ik nog niet te zeggen.’’

Een referendum is in Nuenen nu nog niet mogelijk. Met het oog op de hoogoplopende discussie over een fusie met Eindhoven wil de SP dat veranderen. In het najaar hoopt de partij een referendum te kunnen houden over de herindeling.

In de gemeenteraad is er in principe voldoende steun om een referendum mogelijk te maken in Nuenen. De vier beoogde coalitiepartijen W70, GroenLinks, CDA en SP zijn samen met de PvdA voor. D66 twijfelt nog. VVD en de Combinatie zijn tegen.

https://www.ed.nl/nuenen/referendum-in-nuenen-op-losse-schroeven~af08a687/